Polkupyörän keväthuolto

Kuva polkupyörän rataspakasta ja ketjusta

Kevät tulee, aurinko paistaa ja jäät ovat pikkuhiljaa sulaneet. On siis aika suorittaa polkupyörän keväthuolto, mutta miten? Polkupyörän huolto on helppoa, kunhan tietää, mitä tehdä ja mihin keskittyä.

Polkupyörän keväthuolto on syytä tehdä ennen pyöräilykauden aloitusta, jotta oma ja muiden teilläliikkujien matkanteko on sekä turvallista että miellyttävää. Tutustutaan seuraavaksi keskeisiin polkupyörän osiin, joihin keväthuollossa on syytä kiinnittää huomiota.

1. Renkaat

Renkaiden kunto ja paine kannattaa tarkastaa aina ennen polkupyörällä ajamista. Varsinkin keväisin osana kausihuoltoa ja erityisesti, mikäli pyörä on ollut varastoituna pitkään – esimerkiksi talven yli. Renkaan suosituspaineet riippuvat renkaan koosta ja tiedon löytää renkaan kyljen merkinnöistä.

Renkaiden kunnon tarkastuksessa tärkeintä on katsoa kulutuspinnan kunto – kulunut rengas puhkeaa helposti hiekotussepelin vuoksi ja on hyvä vaihtaa uuteen. Jos renkaan kulutuspinnassa tai sivuissa näkyy halkeamia, kannattaa rengas myös uusia tässä tapauksessa. Renkaan uusimista varten tarvittavat tiedot löytyvät myös renkaan kyljen merkinnöistä.

Kuva maastpyörän renkaasta merkintöineen
Suosituspaineet ja muut tiedot löytyvät renkaan kyljestä

2. Ketju

Kuva polkupyörän rataspakasta ja ketjusta
Ketjun rasvaus varmistaa kevyen ajotuntuman

Polkupyörän ketjun tehtävä on siirtää polkuvoima polkimilta renkaille. Jos ketju on ruosteinen tai kuiva, se pitää kitisevää ääntä ja voi olla raskas polkea. Ketjun rasvaus varmistaa kevyen ajotuntuman ja poistaa ikäviä kitinöitä.

Ongelmattoman toiminnan varmistamiseksi ketjun ja rattaiden pitää olla myös hyvässä kunnossa ja niitä pitää uusia aika-ajoin.

Ketjun ja rattaiden kunnon tarkastus ja uusiminen kannattaa jättää asiantuntijan huoleksi. Näin varmistat, että pyörääsi tulee oikeanlaiset osat jotka toimivat kunnolla yhteen pyöräsi kanssa.

3. Jarrut

Jarrut ovat polkupyörän tärkein turvallisuustekijä ja niiden kunto on siis tärkeä varmistaa ennen ajamaan lähtemistä. Jarrujen toiminnan testaamisen voi tehdä valitsemalla turvallisen avoimen paikan ja kokeilemalla jarrutusta. Mikäli jarrut eivät toimi kunnolla, syynä voi olla esimerkiksi vaijerin väärä kireys, nestejarrujen ilmauksen tarve tai jarrupalojen kuluneisuus.

Vaijerin kireyden käyttäjä pystyy säätämään itse joko kahvoista tai jarrulängistä löytyvän säätimen avulla. Kun säädintä kääntää vastapäivään, niin että kierrettä tulee esiin enemmän, jarruvaijeri kiristyy ja myötäpäivään kääntäessä vaijeri löystyy. Vannejarrujen toiminnan kannalta paras säätö on sellainen, jossa jarrupalat ovat muutaman millin päässä vanteesta, mutta eivät kuitenkaan koske vanteeseen missään kohdassa.

Nestejarrujen ilmauksen tarpeen pystyy toteamaan pehmeästä jarrutuntumasta. Jos jarru tuntuu pehmeältä ja pesusienimäiseltä, jarrupiirissä on todennäköisesti ilmaa. Joskus ilma poistuu, kun jarrua pumppaa muutaman kerran, mutta ilman pystyy poistamaan jarrupiiristä vain erikoistyökaluilla.

Jarrupalojen kuluneisuuden pystyy tarkastamaan yksinkertaisesti niitä katsomalla. Jos paloissa on näkyvissä kulutuspintaa, niitä voi vielä käyttää. Vannejarruissa on usein merkattuna viivalla kulumisen ilmaisin, jota pidemmälle paloja ei saisi kuluttaa. Levyjarruissa palan kulutuspinnan arviointi on hankalampaa, mutta onnistuu tarkasti jarrulevyn ja satulan väliin kurkistamalla. Kun palat ovat kuluneet liian pitkälle, ne pitää vaihtaa.

Kuva käsijarrukahvasta pyörän tangossa
Vaijerin kireyden voi säätää joko kahvoista tai jarrulängistä

4. Ohjaus

Kuva maastopyörän ohjaustangosta ylhäältäpäin
Toimiva ohjaus on erittäin tärkeä turvallisuuden kannalta

Polkupyörän herkästi ja hyvin toimiva ohjaus on tärkeä ominaisuus sekä turvallisuuden, että mukavuuden kannalta.

Ohjauslaakerin kunnon pystyy tarkastamaan kääntelemällä ohjaustankoa. Mikäli ohjaus tuntuu herkältä eikä missään kohdassa tunnu tahmaavan, ohjauslaakeri on todennäköisesti kunnossa. Kannattaa myös vetää etujarru pohjaan ja heilutella pyörää edestakaisin. Ohjauksesta ei pidä kuulua tässä tilanteessa minkäänlaista kolinaa tai tuntua minkäänlaista välystä. Jos ohjaus tai etuhaarukka tuntuu kolisevan, se pitää kiristää ja säätää kohdalleen.

Apua polkupyörän keväthuoltoon

Kaikkea edellä mainittua ei tarvitse missään nimessä osata itse, vaan pyörähuoltoon löytyy onneksi iso joukko asiantuntijoita, jotka osaavat auttaa niin pienissä kuin isommissakin kysymyksissä. Parhaan avun juuri sinun pyöräsi keväthuollon suorittamiseen saat Etupolun kumppaneilta. Näin varmistat, että pyörääsi tulee oikeanlaiset osat ja ne on asennettu varmasti oikein.