Vain hyvin istuva pyöräilykypärä suojaa päävammoilta

Henkilö pitelee kädessään violettia pyöräilykypärää

Mitä ottaa huomioon pyöräilykypärän valinnassa?

Kypärä on pyöräilijän tärkein suojavaruste. Laadukas, turvallinen ja oikein istuva kypärä suojaa sinua päävammoilta. Pyöräilykypärän valitseminen kannattaa tehdä huolella, sillä pyöräilykypäriä on paljon erilaisia. Kypärää valittaessa onkin hyvä ottaa huomioon, mihin käyttöön kypärä tulee. Maastokypärät suojaavat päätä paremmin, mutta ovat painavempia, kun taas maantie- ja city-kypärät ovat kevyempiä ja paremmin ilmastoituja.

Pyöräilykypärissä on erilaisia ominaisuuksia esim. Lazer-merkki käyttää Kineticore-iskusuojausjärjestelmää, joka estää päävammoja perinteistä pyöräilykypärää paremmin. Lisäksi erilaiset säätöpannat ja leukahihnat sekä niiden lukot, vaikuttavat kypärän hintaan.

Pyöräilykypärän suositeltu käyttöikä on viisi vuotta, mutta kestävyyteen ja käyttöikään vaikuttaa merkittävästi se, kuinka hyvin kypärää pidetään. Kypärän valmistusajankohdan voi tarkastaa kypärän sisäpuolelta. Mikäli kypärä ottaa vastaan iskun esimerkiksi kaaduttaessa, tippuu kovalle lattialle tai kuoreen tulee syviä naarmuja, kypärä on syytä vaihtaa uuteen välittömästi.

Valmistustarra, jossa näkyy pyöräilykypärän valmistusajankohta
Kypärän sisäpuolella löytyy tarra, joka ilmoittaa kypärän valmistuskuukauden ja -vuoden.
Nuori nainen valitsemassa pyöräilykypärää keväisessä suomalaisessa maalaismaisemassa.
Esimerkki oikein päähän istuvasta kypärästä. Sopivan pyöräilykypärän valitsemisessa on tärkeää, että kypärä tuntuu hyvältä.

Kypärän oikeanlainen istuvuus

Pyöräilykypärän tulee istua päähän oikein, jotta se on turvallinen. Oikein istuvan pyöräilykypärän kuuluu tuntua napakalta ja tukevalta, mutta kuitenkin mukavalta päässä. Huonosti istuva kypärä ei pysy suorassa, heiluu päätä käännettäessä tai hölskyy poljettaessa. Kypärän istuvuutta voidaan parantaa säätöpannan avulla. Säätöpannan tulee olla sopivan kireällä niin, että panta ei purista, mutta kypärä ei myöskään heilu päässä. Leukahihnan tulee puolestaan olla sopivan kireällä. Nyrkkisääntönä leuan ja hihnan väliin jää noin sormen verran tilaa. Kypärä tulee asettaa päähän niin, että se peittää otsan. Oikein päähän laitettuna kypärän etureunan ja kulmakarvan välissä on 12 senttimetriä tilaa. Pyöräilykypärää valittaessa kannattaa kokeilla erilaisia kypärämalleja ja etsiä itselleen istuvin malli, joka sopii omaan päähän mukavasti.

 

Video: Miten kypärän tulisi istua päässä

Erilaiset kypärätyypit soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin

Tuotekuva maasto/trekking-pyöräilykypärästä

Maasto/Trekking-pyöräilykypärä

Maasto- ja sähköpyöräilyyn soveltuu parhaiten maasto- eli trekking-kypärä. Tässä kypärätyypissä on paras suojaavuus ja syvä istuvuus suojaa takaraivoa muita tyyppejä paremmin. Kypärän kuori on taitettu sisäpuolelle, mikä lisää turvallisuutta. Lisäksi kypärän lippa suojaa kasvoja ja vähentää auringon aiheuttamaa häikäisyä.

Hintahaarukka: 109 € – 249 €

Maantie/Gravel-pyöräilykypärä

Parhaiten maantie- ja gravel-pyöräilyyn soveltuu nimensä mukaisesti maantie/gravel-tyyliset pyöräilykypärät. Ne ovat erittäin kevytrakenteisia ja niiden tehokas ilmanvaihto tekee pyöräilemisestä mukavaa. Aerodynaamisen kypärän istuvuus on maastokypärää matalampi.

Hintahaarukka: 79 € – 149 €

Kaupunki/Touring-pyöräilykypärä

Kaupunkipyöräilyä varten paras ratkaisu on kaupunki- eli touring-kypärä. Edullinen ja pelkistetty kypärä on  syvemmin istuva kuin esimerkiksi maantiekypärä. Kaupunkipyöräilykypärän pieni lippa suojaa auringonhäikäisyltä jonkin verran ja ohjaa ilmavirtaa pois kasvoilta.

Hintahaarukka: 69 € – 99 €

Yhteistyössä: Lazer KinetiCore

KinetiCore-logo

Lazer on vuosien ajan testannut ja jalostanut kypäräteknologiaansa, minkä tuloksena syntyi uusi integroitu KinetiCore-iskusuojausjärjestelmä.

KinetiCore hyödyntää kokoonpainumisvyöhykkeitä muodostavia EPS-vaahtoelementtejä, jotka absorboivat iskuenergiaa ja suojaavat pään aluetta sekä suorilta iskuilta että rotaatioiskuilta.

Sisäänrakennettu KinetiCore on mahdollistanut innovatiivisten, jäähdytystä tehostavien tuuletusaukkojen lisäämisen kypärärakenteeseen. Tuloksena on parantunut mukavuus ja entistä suurempi pyöräilynautinto.

Alhaisempi paino parantaa kypärän käyttömukavuutta, suorituskykyä ja aerodynaamisuutta. Tutkimme vuosien ajan tapoja keventää kypäriä vähentämällä niissä tarvittavan muovin ja EPS-vaahdon määrää. Se, että KinetiCore on integroitu rakenteeseen lisätyn ominaisuuden sijaan, tekee kypäristä kevyempiä.

Muovin määrä uusissa KinetiCore-malleissa on vastaaviin edeltäjämalleihin verrattuna vähäisempi. Olemme sitoutuneet löytämään tapoja vähentää ympäristövaikutuksiamme. Saavutimme tavoitteemme parantaa kypärien suorituskykyä ja vähentää niissä käytettävää (muovi)materiaalimäärää.

Kun pyöräilykypärän valitseminen on ajankohtaista, kysy KinetiCore-kypäriä kumppaniliikkeiltämme